Om morojag

Jag heter Mascha Söderberg och det är jag som står bakom varumärket morojag keramik & design

Jag bor i Göteborg med min familj och studerar till förskollärare vid Göteborgs Universitet. Vid sidan av mina studier driver jag mitt företag som keramiker. Jag tillverkar i den mån jag hinner och tanken är att det ska vara en småskalig produktion där kvalitet och det personliga mötet med kunder är viktigt! All keramik som finns i webbutiken tillverkas av mig hemma i min keramikverkstad i Olofstorp, i utkanten av Göteborg. Jag tillverkar allt bruksgods för hand i stengodslera som sedan bränns i 1200-1250 grader och som tål diskmaskin, mikro och daglig användning!

Varför just namnet morojag då?

Jag och min mor har alltid varit väldigt kreativa och älskat färg och form. Sedan jag var liten har det alltid varit något pyssel på gång hemma. Jag blev äldre och började på gymnasieprogrammet konst och formgivning med inriktning keramik. Vilket var fantastisk roligt. Samtidigt så fick min kära mor beskedet bröstcancer och blev sjukskriven. En dag fick jag med mig en påse med lera från skolan och gav den till henne och som genast föll för materialet. Sedan tog det inte lång tid förrän källaren var inredd med en keramikverkstad. Vi har sedan genom årens lopp skapat keramik , skrattat och svurit när det inte gått som förväntat och ugnen användes flitigt och beställningarna började trilla in.  

Vi skapade först keramik som inte var så jätte lik till att vi en dag hade jobbat ihop oss till en gemensam stil. Till slut visste vi inte alltid vem som hade gjort vad när vi tömde ugnen. Då bestämde vi oss för att skapa ett varumärke till vår keramik, vilket då blev morojag. Min mor som förblev sjuk i sin cancer tillverkade i den mån hon orkade. Jag startade mitt företag och började sälja min keramik till återförsäljare och privata kunder. 

Olyckligt så lämnade min mor Lalla oss i stor saknad i mars 2014. Jag fortsätter såklart med att tillverka vår vackra keramik. Vad som är utmärkande är att jag använder virkade dukar och spets som kavlas in i leran för att framhäva ett mönster. Jag tillverkar främst bruksföremål såsom fat, koppar och skålar men även ljuslyktor och lampetter. Men den absolut eftertraktade produkten är pappershållaren som är helt unik och framtagen av mig och min mor. Keramiken har en klassisk design som passar i den moderna lägenheten som såväl på torpet.  


Vänligen Mascha Söderberg;
morojag keramik & design